Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anton baron Horváth zu Szent György (C. a K. plukovník a rytíř Řádu Marie Terezie

26. 1. 2022

Anton baron Horváth zu Szent György (C. a K. plukovník a rytíř Řádu Marie Terezie, *1771 Szent György , padl v bitvě u Szechniowic 9. srpna 1812).

husaren-regiment-kaiser-1762-c13f9d-640.jpgJako sedmnáctiletý mladík vstoupil do císařské armády. Dne 14. května 1790 byl povýšen na poručíka husarského pluku. Ve válečných taženích v letech 1794-1797 proti Francouzům podal svým nadřízeným četné důkazy o své až chladnokrevné statečnosti. Za což byl velmi záhy povýšen na rytmistra.

Na konci května 1800 byl s oddílem 100 husarů vyslán do oblasti Bodamského jezera. Pod rouškou tmy přepadli několik nepřátelských stanovišť, zajali kurýra s důležitými zásilkami. U Wangenu (Bádensko-Württembersko) zajal francouzský oddíl oddíl s generálem, 13 důstojníky, 113 pěšáky a 65 jezdci. Ukořistili 15 vozů se střelným prachem a 2 děla. Poté, co císařská armáda ustoupila z Ulmu, byl baron Horvath, odříznut, odvážně se probil všemi nepřátelskými stanovišti.

Když se arcivévoda Ferdinand a hrstka statečných probojovali středem francouzské armády z Ulmu do Čech, byl v jeho doprovodu i baron Horvath. V únoru 1809 byl povýšen do hodnosti plukovníka. Zúčastnil tažení do Polska. Jeho pluku porazil čtyři nepřátelské jízdní pluky a kromě 150 mužů zajali štábního důstojníka a několik vyšších důstojníků. Od roku 1811 byl baron Horavath se svým husarským plukem v Bílovci.

Dne 8. srpna 1812 došlo ke krvavému střetu u Szechniowic. Husarský pluk barona Horvatha byl napaden nepřátelskou jízdou. Plukovník krátce promluvil ke svým mužům „aby ho následovali, jako to udělal, když mu pomohli získat kříž Marie Terezie“. Vytrhl šavli z pochvy a vrhl se na nepřítele. Hotvath byl zasažen střelou, kterou vypálil prchající kozák. Kule pronikla do břicha a uvízla v páteři. Věrní husaři odvezli těžce raněného velitele z bojiště. Ostatní nelítostně pomstili svého milovaného vůdce. Horváth svým zraněním hned druhý den podlehl. Bylo mu pouhých 41 let. Z manželství s Constanze von Szegedy nezanechal žádné potomky.horvath.jpg