Jdi na obsah Jdi na menu
 


Friedrich Schorczik - válečný hrdina

Okázalý pohřeb bíloveckého hrdiny

img_full--1-.jpgDne 11. listopadu si připomínáme Den válečných veteránů, proto by nebylo možná od věci také připomenout jednoho válečného hrdinu východní fronty, který se narodil v Bílovci.

Bílovecké noviny z roku 1916 velmi obsáhle referují o velkolepém pohřbu nadporučíka C a K dragounského pluku Friedricha Schorczika.

Nyní budeme plně citovat bílovecké noviny z roku 1916: „Pan nadporučík Schorczik, který položil život pro svou vlast, se narodil 11. června 1889 do rodiny váženého bíloveckého lékárníka Johanna Schorczika.  Friedrich byl vzorný student opavského gymnázia, měl na přání matky pokračovat ve studiu farmacie, stejně jako jeho otec a strýc. Mladý muž se však rozhodl jinak – zapsal se ke studiu na vojenské akademii. V samém počátku války jako poručík sloužil na štábu dragounského regimentu. Z vlastní iniciativy se však nechal převelet přímo na frontu k městu Kromolow. 

9. listopadu 1914. Počasí naším statečným vojákům přálo. Po týdenních deštích konečně přišel mráz a bahnité cesty zmrzly. Po vozových cestách a trávou poklusávali dragouni. Rozháraným krokem táhly oddíly pěchoty. Valilo se i dělostřelectvo a nekonečný proud vozů. Velitelé na koních kroužili kolem postupujících pěšáků a vydávali rozkazy.

Druhý den ráno (17.listopadu 1914) objížděl nadporučík Schorczik s několika důstojníky pozice pěšáků, když tu najednou z nedalekého lesíka, vyrazili na ně Rusové. Dragouni ihned tasili šavle a rozjeli se proti nim. Jezdci se srazili v nepřehledném chumlu. Koně se vzpínali a řičeli, zněl třesk čepelí a výkřiky raněných vojáků. Rusů bylo o šest více, ale naši stateční, dobře vycvičení dragouni postupně získali převahu a boj byl téměř u konce

porucik.pngTu se jeden ze zraněných Rusů zvedl ze země, natáhl ruku, svírající pistoli. Práskl výstřel. Kulka trefila mladého nadporučíka Schorczika do zad… Dragouni odvezli svého velitele do polního lazaretu, kde byl pan nadporučík ihned ošetřen. Zranění se zdálo, že není nijak vážné. Během několika dní se však jeho stav prudce zhoršil a musel být převezen do brněnské vojenské nemocnice. Po několika týdnech nastalo zlepšení a raněný důstojník začal chodit po nemocničním pokoji. Císař František Josef II. pana nadporučíka vyznamenal zlatým Záslužným křížem, za příkladnou statečnost v boji. Po několika týdnech se bohužel zdravotní stav zraněného nadporučíka Schorczika opět prudce zhoršil. Dlouhý boj o svůj velmi mladý život prohrál na Zelený čtvrtek 20. dubna 1916. 

Pana nadporučíka Schorczika k jeho poslednímu odpočinku doprovodili četní důstojníci, vojenská kapela z Hranic na Moravě, zdravotní sestry z brněnské vojenské nemocnice, všichni členové bíloveckého Veteránského spolku, starosta města, radní a velké množství občanů Bílovce…“.