Jdi na obsah Jdi na menu
 


Česlav Odřivous

26. 11. 2020

 

svaty-ceslav--odrivous--pravdepodobne-obraz-z-byvale-zamecke-kaple-.jpgČeslav Odřivous vystudoval teologii a právo na univerzitě v Bologni a patrně i v Paříži. Po dokončení studia se již jako vysvěcený kněz usadil v Krakově a brzy se stal kanovníkem u kostela Panny Marie v Sandoměři. V roce 1218 doprovázel krakovského biskupa na cestě k papežskému dvoru do Říma, kde se setkal se svatým Dominikem. Uchvácen Dominikovou osobností i pověstí, která ho v té době již provázela, vstoupil do jeho řádu.

Po dokončení noviciátu asi v roce 1221 jej Dominik poslal kázat zpět do  Rakouska a Slezska a působil v nemalé míře také v Praze, kde byl vůbec prvním dominikánským kazatelem. Od Přemysla Otakara I. získal v roce 1226 povolení založit v Praze na Novém Městě u kostela sv. Klimenta dominikánský klášter.

V roce 1236 se natrvalo usadil v dominikánském klášteře ve Vratislavi a stal se jeho prvním převorem. Podle dobových pramenů prý během vpádu Mongolů do Slezska v roce 1241 ve Vratislavi chytal vystřelené šípy nepřátel a nazpět do mongolského ležení házel ohnivé koule, takže donutil nepřátele k odchodu. Také proto bývá někdy zobrazován s ohnivou koulí nad hlavou nebo v ruce.

Zemřel 15. července 1242 ve Vratislavi. V tomto dni se také ve světě slaví jeho památka.