Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polský ministr financí - Hrabě Karel Josef Sedlnitzký

Polský ministr financí - Hrabě Karel Josef Sedlnitzký
(*1703 Opavice, +1761 Konstantynow)

 

mp2960.jpgKdyž chceme pátrat po bohaté historii našeho zámku musíme často překročit hranice Moravy a Slezska, ale i republiky. Bohužel zámecký archiv zničilo katastrofální rabování a následný požár zámku v květnu 1945.
Tentokrát jsme pátrali v Polsku až u hranic s Ukrajinou. Musím poděkovat kolegům polským historikům za pomoc při vpravdě detektivní práci.
Otcem Karla Josefa byl hrabě Karel Julius Sedlnitzký pán na Linhartovech a Přerově, císařský velvyslanec v Polsku a poměrně dlouhý čas také regent bíloveckého panství.
Mladý hrabě Karel Josef šel ve stopách svého otce a zastával rovněž funkci císařského velvyslance v Polsku. Později přešel do služeb polského krále Augusta III. Saského. Panovník si jeho věrných služeb velmi vážil a jmenoval hraběte Sedlnitzkého ministrem financí.
Karel Josef nebyl vůbec nudný státní úředník. Miloval divadlo a sám byl nadšeným ochotníkem. Rád a často si zahrál v různých divadelních kusech. Pokud se v okolí jeho panství pohyboval nějaký kočovný divadelní soubor, okamžitě ho pozval na zámek. Na svém panství Konstantynow vybudoval rybníky, které jsou navzájem propojené kanály, podporoval řemesla, umění, vzdělanost. O své podané se příkladně staral.
Nezapomínal ani na svou rodinu a několikrát navštívil svého bratrance Václava Karla na bíloveckém zámku. Stal se kmotrem dětí několika měšťanů a zámeckých sloužících.