Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gretl a Fritz Muliar

15. 9. 2021

Komisař Rex a Bílovec…

gretl-patteisky1.pngNení snad nikdo, kdo by si nepamatoval na rakouský detektivní seriál Komisař Rex, natáčený od roku 1994. Pojednává o kriminalistických případech oddělení vražd vídeňské policie pod vedením sympatického komisaře Richarda Mosera. Možná si také vzpomenete na komisaře v penzi, který při partičce kulečníku, nebo při skleničce dobrého vína vždy dobře poradil pánům detektivům, když se ocitli ve slepé uličce. Tuto postavu ztvárnil v Rakousku velice oblíbený herec Fritz Muliar (nar. jako Friedrich Ludwig Stand 1919 – 2009). Nikdo už ovšem neví, že jeho první manželka Greta Margaretha Aurelia Patteisky (23.3. 1923 – 23.3.1997) měla své kořeny v Bílovci.

Nyní se musíme v našem příběhu vrátit do Bílovce roku 1878. Toho roku - přesněji 30. března se v domě bíloveckého obchodníka a statkáře Franze Patteiského narodil syn Hugo.

Otec bohužel krátce po synově narození zemřel na tyfus, tak se matka Anna musela sama starat jak o prosperující rodinnou firmu, ale rovněž o výchovu svých synů. Mladý Hugo zdědil po otci obchodního ducha, ale i zálibu v rozličných technických vymoženostech, proto odešel do Vídně, kde s velmi dobrým prospěchem vystudoval C. a K. polytechnický institut. V roce 1903 získal titul inženýra.

Vlastní pílí se vypracoval na technického ředitele velké strojírenské firmy Pini – Key - Proschko. Sňatkem s Gertraud Proschko 8. listopadu 1921 postupně ovládl celou firmu. (V roce 1946 se podruhé oženil s Gertrudou Weyde, dcerou profesora Julia Wyde, zakladatele první rakouské obchodní akademie. Slavnostního otevření školy se zúčastnil také JCV František Josef I.).

gretl-patteisky.pngV březnu 1923 se manželům Patteiským narodila dcera Greta Margaretha Aurelie. Malá Gréta vyrůstala v nebývalém přepychu. Její otec Hugo Patteisky si pronajímal apartmán v bývalém císařském zámku Laxenburg u Vídně. Greta vyrůstala skoro jako „zámecká“ slečna. Již v mládí se u ní projevil talent pro herectví a proto směřování jejího dalšího života bylo jasné – stala se herečkou. První angažmá získala v Grazu. Krásná mladá dívka z dobré rodiny s velkou hereckou ambicí se zamilovala do tehdy začínajícího herce a rozhlasového moderátora Fritze Muliara. Společně si zahráli v divadelní hře „Ježek“. V roce 1946 se mladí umělci vzali a už v srpnu se jim narodil syn Hans. Manželství však po deseti letech zkrachovalo díky stále se množícím alkoholickým excesům Gretl. Ona milovala luxusní život a ráda se ukazovala ve společnosti vídeňské smetánky. Fritz chtěl budovat svou hereckou kariéru.

Fritz Muliar si do své smrti v roce 2009, zahrál ve více jako stovce filmů (např. Sissi, Dobrodružství Arséna Lupina, Dobrý voják Švejk, Inspektor Trautmann, Komisař Rex, Kongres tančí, Hotel lásky v Tyrolích apod.). Byl také vynikajícím vypravěčem židovských anekdot.

https://www.csfd.cz/tvurce/37364-fritz-muliar/galerie/

 

 

 

 

 

 

9-0d23c20e78dd508e77a4a938f1919dc9.jpg