Jdi na obsah Jdi na menu
 


Profesor MUDr. Max Stolz

5. 5. 2022

Věhlasný rakouský gynekolog a porodník pocházel z Bílovce

at-oesta_hhsta_sb_nl_galen_2-32.jpgProfesor MUDr. Maximilian (Max) Ludwig Stolz se narodil 17. října 1868 v rodině bíloveckého továrníka a starosty města Adolfa Stolze a jeho manželky Karolíny rozené Knoppové (Maxovo dvojče Heinrich bude uznávaným vídeňským architektem a stavitelem). Max vystudoval gymnázium v Mariboru a Grazu. Přáním jeho otce bylo, aby získal právnické vzdělání. Max Stolz dal, ale nakonec přednost studiu medicíny. Promoval roku 1894 na Vídeňské univerzitě. Původně se chtěl věnovat chirurgii. Jako oblíbený student profesora Alfonse šlechtice von Rosthorn nechal se zlákat ke gynekologii a porodnictví. Přijal místo asistenta na gynekologické klinice v Grazu. Od roku 1903 zastával na této klinice místo primáře. Mladý lékař hovořící dokonale francouzsky, italsky, anglicky, česky i maďarsky, byl díky svému vzdělání a elegantnímu vystupování vybrán k několika zahraničním misím např. cesta s baronem von Kulmerem do Habeše, další odborné zkušenosti získával na klinikách v Paříži či Berlíně. Moderní poznatky uplatňoval také při své práci doma. Neváhal zajíždět do nejzapadlejších vesnic, kde školil porodní asistentky (porodní babičky), důsledně nabádal ženy k zvýšené hygieně, praktikoval nové metody podvázaní pupeční šňůry, prováděl i na tehdejší dobu velmi riskantní gynekologické operace. Publikoval přes 50 odborných prací z oboru porodnictví a gynekologie. Na podzim roku 1912 byl císařem Františkem Josefem I. jmenován řádným profesorem. Celoživotní zkušenosti a odborný nadhled rád předával dalším generacím odborníků, přednášel na univerzitách ve Vídní, Praze, Budapešti, Miláně nebo Berlíně. Často zajížděl také do svého rodného Bílovce, kde v místní nemocnici vždy vypomohl užitečnou radou.

max-stolz-titul.jpgPo vypuknutí I. světové války byl jmenován šéflékařem rezervní nemocnice Červeného kříže v Grazu. Zde se projevil jako skvělý organizátor. Během krátké doby dokázal zajistit zásobování, sehnal chybějící peníze na zlepšení nemocničního vybavení. Věnoval nemalé úsilí i své osobní finanční prostředky na provoz nemocnice a na zlepšení životních podmínek desítek svých podřízených a raněných vojáků. Dobový tisk píše o nádherných oslavách svátků vánočních roku 1915, které zorganizoval pro své pacienty: „Všechny chodby i pokoje byly slavnostně vyzdobeny, pan farář Keller zajistil zpěváky, pan profesor Stolz je doprovázel na harmonium když zazpívali píseň Tichá noc, největším překvapením byl příchod oblíbené zpěvačky slečny Mizi Gerbitz. Vánoční večeři připravila baronka Terezie von Kulmer. Drobné dárky rozdal pan baron Pedro von Lazarini…“ Nejvyššího ocenění se mu dostalo na jaře roku 1917 kdy byl císařem povýšen do šlechtického stavu.

Profesor MUDr. Max Stolz měl velkou zálibu ve sportu. Byl velkým propagátorem ženského sportu. Kromě tradičních sportů jako bylo plavání, gymnastika mu nebylo cizí lyžování, tenis, golf, horolezectví, nebo turistika. To vše se projevilo i v jeho členství v řadě spolků: byl čelenem jezdeckého, turistického, plaveckého, bruslařského, automobilového, klubu. V Grazu spoluzakládal tenisový klub. Se svou ženou Ernou zakoupil pak malou chatu v horách. Láska k Alpám a lyžování se mu však stala osudnou. Na počátku února 1920 při jednom z vysokohorských výšlapů zabloudil v prudké vánici a umrzl. Bylo mu pouhých 52 let.

 

 

 

00000001.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

annoshow--6-.jpg