Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bratři Koschutové

3. 2. 2024

Tři bratři

Ředitel bílovecké měšťanské školy a pozdější profesor na učitelském ústavu v Opavě Valentin Koschut měl tři syny: Lyonela (1872), Egona Josefa (1874) a Camilla (1888). Z dostupných pramenů víme, že mladí pánové vystudovali gymnázium v Hranicích na Moravě a Opavě.

1. Nejstarší Lyonel pokračoval ve studiu na právnické fakultě Vídeňské univerzity a následně působil jako koncipista na různých státních úřadech ve Vídni. Roku 1899 se uvolnilo místo okresního komisaře v jeho rodném Bílovci, kde nahradil ve funkci rytíře Alexandra Dolengu von Eminowicz. V roce 1901 se ve Vídni oženil s dcerou gymnaziálního profesora Alfonse rytíře Rylski von Scibor, Irmgard. O rok později se manželům v Bílovci narodila dcera Ilsa Olga. Na počátku roku 1905 se rodina stěhuje do Bruntálu a následně natrvalo do Opavy, kde Lyonel Koschut zastával funkci vrchního okresního komisaře. Po vzniku Československé republiky, působil i nadále ve státní službě (vládní rada). V roce 1947 si nechal úředně změnit příjmení z Koschut na české Košut. Působil ve výborech několika dobročinných nadací a spolků. Nezapomněl však ani na rodný Bílovec, kde byl stálým členem střeleckého spolku či mužského pěveckého sboru. Zemřel v Opavě roku 1953 v požehnaném věku 81 let.

Jeho dcera Ilsa Olga se roku 1926 ve Vídni provdala za ing. Fritze Bernaua, toho času ředitele velké cihelny v Brasilii. Nebyl to však jen tak obyčejný svatební obřad, jednalo se o tzv. svatbu v zastoupení, protože snoubenec pobýval v zahraničí a byl tedy zastoupen bratrem. Pikantnější na celém příběhu je, že se snoubenci v životě neviděli a znali se pouze z dopisů. Teprve po obřadu se mladá paní Ilsa, konečně mohla vydat do Brasilie za svým manželem.

2. Egon Josef Koschut (umělecké jméno Kosschuth), vystudoval pražskou výtvarnou akademii u profesora Ženíška, a následně strávil 4 roky na výtvarné akademii v Mnichově. Absolvoval několik studijních cest po Španělsku, Itálii, Francii, Anglii a Švédsku, kde nakonec zůstal celé tři annoshow-plus.jpgroky a namaloval mnoho portrétů tamější šlechty. Od roku 1911 působil v Praze, kde měl svůj vlastní ateliér v Nosticově paláci. Od roku 1914 žil v Berlíně, kde portrétoval např. císaře Viléma II. Egon Josef Kossuth vytvořil kromě portrétů významných osobností z Německa, Rakouska a mnoha dalších evropských zemí, několik obrazů s náboženskou tematikou, jako například obraz Duchovní manželství svaté Kateřiny, který je umístěn na hlavním oltáři v Kostele svaté Kateřiny v Klimkovicích. Roku 1947 Egon Kossuth odcestoval do USA a zde v lednu roku 1949 zemřel.

3. Camillo Koschut (umělecké jméno Kossuth), divadelní a filmový herec. Svou hereckou kariéru započal v malém provinčním divadle v Mostě. Následovalo angažmá v divadlech: Bonn, Drážďany, Berlín a Hamburk. V době II. světové války měl angažmá: v Moravské Ostravě, Nise nebo Teplicích. Od roku 1927 hrál také ve filmu, z jeho mnoha rolí můžeme vzpomenout: Starý Fritz, Napoleon na Svaté Heleně, Tři dny lásky, Mladý baron Neuhaus, Červené růže-Modrý Jadran, nebo Dobrodružství Nicka Knattertona. Zemřel 24. února 1963 v německém Goettingenu.