Jdi na obsah Jdi na menu
 


Doktor Fritz Ehlotzky

Kdo si hraje nezlobí…

 

Zcela určitě všichni známe legendární deskové hry, hračky a puzzle z produkce německé firmy Ravensburger. Málo kdo už asi tuší, že některé jejich produkty jsou spojeny s člověkem, který má rodové kořeny v Bílovci.

Doktor Friedrich Ehlotzky se narodil 24. května 1886 jako mladší syn bíloveckého advokáta, pozdějšího c. k. dvorního rady JUDr. Franze Ehlotzkého a Adléty Hobsové, dcery znojemského směnárníka. Po studiu opavského gymnázia se nechal zapsat na univerzitu v Innsbrucku, kde postupem času získal doktorát z filosofie, fyziky a matematiky. Dalo by se říci, že na mladého muže čekala závratná kariéra. Nastoupil do textilních továren svého strýce Karla Ehloztkého v Krnově a Štýrském Hradci. Mladého Fritze to však táhlo k umění. Se svolením otce, započal studium na mnichovské akademii. Po 5 letech získal titul inženýra architekta a akademického malíře. Nedlouho po ukončení studia vypukla první světová válka, doktor Fritz Ehlotzky narukoval jako nadporučík k c. k. pevnostnímu dělostřelectvu. Fritzův postoj k válce vyjadřuje jeho citát: „So lange die Leute sich im Blutrausch die Koepfe einschlagen, leben wir in der Tiefsten Vorgeschichte der Menschheit/ Dokud si lidé z krvežíznivosti rozbíjejí hlavy, žijeme stále v hluboké prehistorii lidstva“.

fang-den-hut_produktinszenierung.jpgPo válce započal navrhovat moderní byty s důrazem na přírodní materiály. Navrhoval nábytek, nebo vytvořil stavebnici dřevěného rodinného domu. V „mezičas“e se zabýval krajinomalbou, hlavně alpských horských zátiší. Byl autorem velice vkusných ex-libris pro významné osobnosti z oblastí: průmyslu, filmu, divadla, ale i politiky. Na konci 20. let minulého století dr. Ehlotzkého oslovilo vedení hračkářské firmy Ravensburger, zda by nevytvořil design pro některé jejich deskové hry. Jedna z her, která je v téměř nezměněné podobně v prodeji do dnešních časů se jmenuje „Chyťte klobouk “. Postupně vznikly ještě návrhy legendárních domečků pro panenky, rozličné dřevěné stavebnice apod.

V roce 1940 se oženil s malířkou Emmy Sihler-Zeitlmann, dcerou mnichovského lékaře a společně odešli do jeho rodného Slezska, kde je také zastihl konec války. Hodně obrazů, soch a dřevorytů, které Ehlotzky vytvořil bylo zničeno při bombardování Berlína. Roku 1946 využil nabídku svého přítele továrníka Carla Neumanna, aby se přestěhoval do jeho nevyužívaného domu v bavorském městečku Rottach-Egern (tento dům Ehlotzky před válkou navrhl a postavil). Fritz Ehlotzky navázal na svou předválečnou tvorbu a opět se začíná věnovat krajinomalbě a dřevorytům.

Doktor Ehlotzky muž nevšedního intelektu „summa cum laude“, doktor filozofie, fyzik, matematik, architekt, designer a malíř zemřel 16. července 1969.