Jdi na obsah Jdi na menu
 


Johann Ignaz Zimbal - trochu opomíjený bílovecký rodák

19. 1. 2021

 

zimbal-autoportret-.pngObdobí mezi narozením Johanna Ignaze Zimbala roku 1722  a počátkem jeho studií ve Vídni není vůbec známé. Určitý je pouze zápis: „Zimbal Joan von Wagstadt  in Schlesien“ ve studentském adresáři Vídeňské akademie malířství, sochařství a architektury z roku 1742. Další podrobnosti v adresáři se týkají jeho otce – Matese Zimbala, který byl podle protokolu tesařem „in Radnitz bei Wagstadt“ (Radotín u Bílovce), a místa jeho bydliště, který je v rejstříku označen jako „bey denen barmherzigen“ (od Milosrdných). Kdy a z jakého důvodu Zimbal přišel z Bílovce do Vídně k Milosrdným bratřím není také známo, nejsou o tom žádné písemné dokumenty. Podle ústního podání však v té době žil v klášteře jako laický bratr, který do kláštera přišel jako nalezenec. Díky svému talentu se dostal k malbě  a později přenechal některá svá díla klášteru. Fakt, že Zimbal nebyl „nalezenec“, je patrný z informací o otci v adresáři studentů akademie. Další rodinné okolnosti však mohly znamenat, že Zimbal musel v útlém věku opustit domov svých rodičů. Není rovněž známo kdo byl jeho učitelem před vstupem do akademie. Možná byl žákem některého z mnichů. V souvislosti s Milosrdnými bratry a jejich významem pro začínajícího umělce lze považovat obraz sv. Anny v Anenské kapli klášterního kostela Milosrdných bratrů s podpisem „Zimbal i. VR.  "In veneratione" (V úctě). Svědčí o tom i další jeho díla, která dodnes existují u Milosrdných bratří ve Vídni, ale také další obrazy nebo fresky pro řádové kostely a kláštery v habsburském Rakousku. J. I. Zimbal se objevuje v registrech Akademie až do roku 1760 kdy je zmiňován jako „Status-Personalis“- „vážený člen vídeňské akademie“. V témže roce se v kostele St. Ulrich oženil s Josefou Oblasserovou, dcerou vídeňského malíře Wolfganga Oblassera. Z tohoto manželství se narodilo několik dětí, z nichž otce přežili jen dva synové a dvě dcery. Syn Johann, pracoval jako otcův asistent a později jako nezávislý umělec. Druhý syn Jakob Zimbal studoval stejně jako otec na vídeňské akademii. O roku 1796 se objevuje v různých zápisech jako „akademický malíř“ ve vídeňském okrese Leopoldstadt.milostrdni-bratri-kostel.png

Stejně jako mnoho jiných umělců své doby také J. I. Zimbal často cestoval, aby mohl přijímat lukrativní zakázky mimo Vídeň. Johann Ignaz je extrémně pracovitý umělec. Zejména v 60. a 70. letech 18. století získal řadu zakázek v Čechách, na Moravě a v Maďarsku – na některých pozdějších zakázkách s ním spolupracují také jeho synové Johann a Jakob. Některá díla, která byla vytvořena od 90. let 18. století a částečně po roce 1800 nesou již rukopis jeho syna Johanna. Patří mezi ně nástěnné malby pro farní kostel v Neukirchenu am Großvenedige, kde Johann Zimbal mladší působil jako městský malíř.  Podle informací ve vídeňském státním a městském archivu jsou jeho dílem také nástěnné malby ve farním kostele v Leopoldau, které však byly bohužel přemalovány, nebo fresky na triumfálním oblouku farního kostela sv. Štěpána v Probstdorfu.

 svaty-frantisek.pngMusíme také zmínit celoživotní přátelství Johanna Ignaze Zimabala s akademickým malířem Felixem Ivem Leicherem (1727-1812). O něco mladší Leicher, byl také rodák z Bílovce. Jelikož nevíme přesně kdy a za jakých okolností Zimbal přišel do Vídně, nelze s jistotou říci, zda se už znali z Bílovce. Oba se však určitě setkali během studia na akademii. Skutečnost, že Zimbal a jeho manželka Josefa vystupují v křestních matrikách farnosti St. Ulrich jako kmotři tří Leicherových dětí, svědčí o velmi blízkém přátelství. Dalším přítelem byl nepochybně vídeňský sochaře Raimund Sieß (1739-1811).

Raimund Sieß se stane opatrovníkem nezletilých dětí (z druhého manželství) svého kolegy a přítele.

Johann Ignaz Zimbal umírá 27. prosince 1795 ve věku 73 let na „Serothorax – Brustwassersucht“ (nahromadění serózní tekutiny v pohrudniční dutině).

 

saint_emeric_of_hungary_by_johan_ignaz_cimbal.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bez-nazvu-1.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

svata-rodina.png