Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ambros Swetlik - zakladatel firmy ES-KA

4. 9. 2022

„Štěstí není to, co máte, ale to co vytváříte“

V naší republice bude asi velmi málo lidí, co se za svůj život alespoň jednou nesetkali s legendární „skládačkou“ značka ES-KA nebo „závodničkou“ značky Favorit, na kterou se za minulého režimu dělaly pořadníky. Málo kdo už ovšem asi tuší, že zakladatel těchto světoznámých značek pocházel z Bílovce.

ambros.jpgVelkopodnikatel a c. k. obchodní rada Ambros Swietlik (někdy je uváděno Svietlik, či české Světlik, později si sám jméno upravil na Swetlik) přišel na svět 29. září 1871 do rodiny Wendelina Swietlika, bíloveckého hostinského a majitele domu čp.200 na Rudolfově ulici a jeho ženy Terezie rozené Olbrich. Po absolvování klasického vzdělaní na bílovecké měšťance odešel studovat obchodní školu do Opavy. Při studiu se ještě stačil vyučit kupeckému řemeslu u opavského velkoobchodníka Mathiase Butschka. Z Opavy odchází na zkušenou do Zaháně (něm. Sagan v Dolním Slezsku, dnes Polsko) a Forstu v Lužici (něm. Lausitz), kde se dále vzdělával. Když zajížděl do Bílovce za svojí ovdovělou matkou Terezií měl uvedeno jako trvalé bydliště Sagan. Složil potřebné zkoušky a snažil se získat úřednické místo ve Vídni. Vzhledem k tomu, že by musel na umístění čekat příliš dlouho, rozhodl se přijmout zaměstnání v průmyslu. Takto přišel jako účetní do továrny na jízdní kola Premierwerke v Chebu, kde se v krátké době vypracoval a prosadil. Jeho životním heslem bylo: „Štěstí není to co máte, ale to co vytváříte“. Na počátku července 1898 se v Opavě oženil s Marií Rosou Butschekovou, dcerou obchodníka Mathiase Butscheka, u kterého se učil kupcem. Žili v Chebu, avšak za půl roku byl Swetlik odvolán do Vídně, aby řídil tamější pobočku chebského závodu. V hlavním městě habsburské monarchie se manželům narodil 26. června 1899 syn Wilhelm Wendelin Ambros Mathias. O dva roky později se rodina vrátila zpět do Chebu. Ambros Swetlik se stal vedoucím kanceláře a poté ředitelem továrny. V roce 1911 se osamostatnil a spolu s Heinrichem Kastrupem, dřívějším ředitelem filiálky Premierwerke v Norimberku, založili závod na výrobu jízdních kol „Es-Ka“. Podnik pod jejich vedením prosperoval a později patřil k největším továrnám svého druhu v Československu. Ve spolupráci s Kastrupem a podnikatelem Františkem Heringem založili v roce 1922 rokycanskou továrnu Tripol, která po roce 1948 pokračovala jako proslulý výrobce silničních jízdních kol Favorit. Továrník Ambros Swetklik ovšem nezapomínal také na svůj rodný Bílovec.  V roce 1906 zaplatil plynové osvětlení pro kostel sv. Mikuláše a ve své továrně nechal vyrobit poniklované lampy a lucerny. V Bílovci měl výhradní zastoupení na prodej jízdních kol Swetlikův přítel z dětství obchodník Rudolf Hanisch.

Ambros Swetlik zemřel v Chebu 25. ledna 1932.

dscn2523.jpgJeho syn Wilhelm vyrůstal v Chebu a navštěvoval zde gymnázium. Strávil dva roky na frontách první světové války. Narukoval v 17 letech. Po skončení války studoval v Praze a v Mnichově, strávil určitou dobu v cizině – v Anglii a v USA. Dne 6. září 1927 se oženil v Chebu s Annou Karolinou Deschauer, která pocházela z chebského šlechtického rodu. Pracoval v podniku svého otce a postupně jej nahrazoval ve funkcích. V roce 1932, kdy A. Swetlik zemřel, byl jeho syn prezidentem správní rady.

 V manželství se narodily čtyři děti – 1928 Maria Anna, 1930 Elisabeth, 1931 Otto, 1934 Peter.

Několik bicyklů světoznámé značky ES-KA máme také u nás na zámku v expozici historických kol.