Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jeroným Matzner - větrný mlynář

17. 4. 2021

mlynar-jeronym-matzner.pngRok 1894 byl pro větrného mlynáře plodný. Bylo dost vláhy, mrazy skončily v pravý čas, ani jedna švestka nezmrzla. Také Jeroným Matzner si přišel na své. Nejen jako mlynář, ale i jako sedlák. V tu dobu měl ještě velké plány. Chtěl opravit mlýn, který minulý rok koupil od vdovy Terezie Kretschmerové. Vítr foukal  tak mocně, že by takové větřáky utáhl tři. Evropa se probouzela k životu. Od táty se Jeroným naučil, že je třeba dívat se nejen za kopec, ale i dál, za hranice. Rod měl dobré kořeny větrný mlynář Karel Jan Matzner z Lubojat dal rodině pevný řád. Ten pak měl naplňovat jeho syn Jeroným. Dal ho vyučit tesařem. Mladý Matzner byl velice zručný, proto ještě nastoupil do učení u vídeňské zámečnické firmy Hutter a Schranz (o 30 let později se stane obchodním ředitelem této fa. jeho syn Hugo *1879).  Když končil své léta učednická, opět chrastilo výbojné Prusko kanóny a schylovalo se k další válce. Rakouská armáda potřebovala každého „chlapa“. Jako šikovný řemeslník opravoval eráru zbraně, polní kuchyně, ale i porouchané vozy, nebo pomáhal při stavbě provizorních dřevěných mostů. S vojskem táhl prvně na italské bojiště a později byl převelen zpět do Čech, kde byl přímým účastníkem krvavé bitvy u Hradce Králové. Ze všech šarvátek vyvázl jako zázrakem  bez jediného škrábance.  Zkušeného řemeslníka se však erár nechtěl tak lehce zbavit, ale i finanční motivace nebyla pro Jeronýma Matznera zanedbatelná.

Táhlo mu na třicet když se z vojny vrátil do rodných Lubojat, kde začal pracovat na mlýně svého otce Karla Matznera. V Bílovci se zamiloval do překrásné Marie Anny. Maruška byla dcerou soukeníka , ale přesto se jí dostalo znamenitého vzdělání. Klobouk dolů před jejím tátou. Rodina to nebyla bohatá. Pan Vincent Trentin, tak se jmenoval, se dokázal o svou rodinu postarat. Svatba se konala v kostele sv. Mikuláše na jaře roku 1877. O dva roky později se jim narodil syn Hugo. Budoucí obchodní ředitel vídeňské zámečnické firmy „Hutter und Schranz“.  Pak přišla na svět Anna, která se v roce 1903 provdala za ředitele C.K. kalibračního úřadu v Bílovci, Karla Schinzela (byl synem sekerníka z Vítkova). Před vánočními svátky roku 1883 se manželům Matznerovým narodila druhá dcera Šteffi, která se stala pokojskou na rakouských výletních parnících a žila až do své smrti roku 1949 v Terstu.

Rodině se bohužel moc dobře nevedlo, práce bylo málo i pro šikovného řemeslníka. Proto doslova jako boží smilování zapůsobil dopis od Jeronýmova bývalého velitele nadporučíka Swobody, který ho zval do Haliče, kde potřebují zkušené „fachmany“ na stavbách mostů.

Z Bílovce se rodina Matznerových stěhuje do městečka Pniow (dnes Ukrajina). Zde se manželům narodí další syn Josef, který se později vyučí ševcovskému řemeslu a jako jediný z rodiny zůstane žít v Bílovci. 1618636936459.jpg

Haličská anabáze přinesla velkou finanční injekci do rozervaného rodinného rozpočtu, že si po návratu domů, mohli v Bílovci na Zahradní ulici zakoupit dům čp.424. Jeroným si zde zařídil malou dílnu. V novém domě se manželům narodil poslední výhonek rodu Matznerů, Friedrich. Který později v Grazu se svou manželkou Annou Hermanovou, založí firmu vyrábějící zámečnické doplňky „pro dům a zahradu“.

Na podzim roku 1893 zakoupil Jeroným Matzner od vdovy Teresie Kretschmerové větrný mlýn stojící na bíloveckém Horním předměstí za celkovou sumu 430 zlatých. Jako ručitelé jsou v kupní smlouvě uvedeni Anna Blaschová a bílovecká hostinská Marie Foersterová. Smlouvu sepsal bílovecký notář JUDr. Alfred Rossner.

Píše se rok 1914. Stařičký mlynář sedí u svého dřevěného mlýna a dívá se do rodného kraje. V té chvilce rozjímání se najednou cítil sám. Bylo v něm i kus nejistoty z toho, co bude. Asi mu tak bylo i proto, že hned po ránu měl hádku se synem Josefem. Zbytečnou hádku kvůli tomuto mlýnu. Syn chtěl ať ho prodá… Ještě dnes zajde k notáři ať zařídí prodej mlýna.

V dubnovém čísle bíloveckých novin vyšla zpráva, že včera 21. tohoto měsíce roku 1914 ve věku 69 let zemřel starý bílovecký větrný mlynář Hieronymus Matzner…

Jeho manželka Marie ho o mnoho let přežila. Zemřela v domě čp. 424 na Zahradní ulici až v roce 1937.