Jdi na obsah Jdi na menu
 


Salcherové

matheus-salcher.pngRodina Salcherů zaujímá v hospodářských dějinách střední Evropy v 19. a 20. století významné místo. Nejen se svými podnikatelskými úspěchy a věhlasem, který se rozhodně neomezoval pouze na tuto oblast, ale především faktem, že členové rodiny pokračují v podnikatelských aktivitách již pátou generaci.
Zakladatel podniku, Mathias Salcher, byl již ve své době považován za pracovitého, pilného a čestného muže, který se dokázal vypracovat do své pozice „jen pomocí svého poctivého jména, jasné hlavy a dvou pilných rukou“ jak o něm říkali současníci. Začátky jeho podnikání, a života vůbec, nepatřily právě k nejlehčím, přesto dokázal vybudovat firmu, která se stala známou nejenom v habsburské monarchii, ale její věhlas pronikl do celého světa.
Jako první v habsburské monarchii dovezl roku 1850 z Německa stroj na výrobu patentních knoflíků, jenž si po jeho zdokonalení nechal patentovat. Velký úspěch slavil také o několik let později zavedením výroby bavlněných šicích nití na cívkách, potřebných do rozmáhající se produkce šicích strojů.
Důvody, které vedly vedení firmy k založení pobočky právě v Bílovci přesně nevíme. Jedním z důvodů byl nejspíše příbuzenský vztah Ferdinanda Salchera s vídeňským textilním průmyslníkem Hermanem Schreibrem (budoval továrnu v Bílovci), s jehož dcerou se Ferdinand oženil.
A tak se v Bílovci někdy kolem roku 1863 objevuje Ferdinand Salcher a zakládá zde pobočku firmy Mathias Salcher a synové. Zpočátku zde funguje pouze výroba kanafasu a nitěných knoflíků, ale po zakoupení budovy od bývalého bíloveckého továrníka Franze Zimmermana, spolu i s parním strojem a dalšími prostředky, dochází v letech 1873 až 1876 k rozšiřování výroby nového druhu sortimentu. Vedle již osvědčených výrobků firmy jako byly patentní, kovové a kamenáčové knoflíky, různé druhy nití a podobně, se zavedla produkce drobných, nejčastěji kovových výrobků, používaných ve výrobě obuvi, přezek, konfekce, pleteného zboží střední velikosti a tkanin pro tvorbu tapiserií. Celá tato výroba zviditelnila bílovecký závod, který se rázem dostal ve svém odvětví na přední místo v monarchii.
91861118_4256434291049359_6429666308123525120_n.jpg