Jdi na obsah Jdi na menu
 


Továrník Salcher a stavitel Helmer

12. 11. 2020

Co spojuje tyto známé stavby s Bílovcem? Je to podnikatelská rodina Salcherů a osoba věhlasného vídeňského stavitele a architekta Hermanna Helmera. Jeho starší dcera Adéla (nar.1876 - ) se 5. ledna 1898 ve Vídni provdala za emil-salcher.jpgRoberta Salchera. O dva roky později se pak mladší Irma ( nar.1881, zemř. 1976) stala manželkou bíloveckého továrníka Emila Salchera. Časopis „Sport a Salon“ z listopadu roku 1900 přináší o této svatbě poměrně obsáhlou zprávu: „Jen samé elegnatní publikum zaplnilo Piaristický kostel ve Vídni. Je to opravdu velký den pro pana Emila Salchera a slečnu Irenu Helmer. Ženich je ředitelem světoznámé firmy Mathias Salcher a synové z Bílovce, nevěsta je dcerou známého architekta a stavitele Hemanna Helmera...“. Nyní bych si dovolil opustit svatební veselí v Grandohotelu Wien na Korutanské ulici a vydali bychom se trochu ve stopách slavného tatínka nevěsty.

Hermann Helmer (nar. 1849, zemř. 1919) po studiu na mnichovské technice nastoupil do ateliéru Ferdinanda Fellnera a na počátku 70. let si založili studio, které se stalo nejvýznamnějším stavitelem divadel celém Rakousku-Uhersku. Společně navrhli a realizovali na pět desítek divadel po celé Evropě, celkem vyprojektovali kolem 200 staveb. Jen v Karlových Varech byly podle návrhů Helmera a jeho kolegy Ferdinanda Fellnera postaveny nebo přestavěny Vřídelní kolonáda, místní divadlo, Goethova vyhlídka nebo Grandhotel Ambassador (Národní dům). Oba architekti také navrhli například budovy Městského divadla v Liberci, brněnského Mahenova divadla nebo Slovenského národního divadla, Statní operu v Praze a divadlo v Těšíně (Polském). Naledovaly realizace divadla v Temešváru (Rumunsko), Městské divadlo v Oděse. Ateliér Fellner a Helmer navrhoval také velké bankovní domy: Filiálku Rakousko-Uherské banky v Ostravě (dnes umělecká škola na Sokolské třidě čp.15) a další pobočky této banky ve Lvově, Oradea (Rumunsko)a Bielsko-Biala .Jejich společným mistrovským dílem je také romantický zámek Žinkovy.cisarske-lazne-v-karlovych-varech.jpg

Stropy mnoha divadel realizovaných ateliérem Fellener a Helmer vyzdobil rodák z Nového Jičína malíř Eduard Veith.

Architekti Fellner a Helmer byli známí také díky spolehlivosti při realizaci stavby a přísnému dodržování zásad požární ochrany u všch svých budov. Architekt Helmer byl držitelem mnoha ocenění a vyznamenání: rytířský kříž řádu Františka Josefa, řád železné koruny III. třídy za přestavbu divadla v Darmstadtu. Zastavál také post vrchního stavebního rady.

Architekt Hermann Helmer zemřel ve Vídní 2. dubna 1919.