Jdi na obsah Jdi na menu
 


Baronka Adolfina

9. 3. 2021

1..pngPřed časem našel kolega Dr. Zezulčík kastelán na zámku v Kuníně ve sbírkách salzburského muzea fotografii Adolfiny baronky Sedlnitzké z Choltic – tety naší bílovecké zámecké paní Idy hraběnky Sedlnitzké z Choltic. K této šaramantní šlechtičně se váže také úžasný příběh.

Adolfina Theresia Amalie Karolina spatřila světlo světa 25. září 1829 na zámku Krasonice jako nejstarší dcera Gustava Otty hraběte Podstatzkého-Lichtensteina, vrchního hofmistra Její výsosti velkovévodkyně Alice Toskánské (pozn. hrabě Gustav P.-L. zemřel v úctyhodném věku 97 let).

V září roku 1850 se ve Vídní provdala za Franze Wolfganga Sedlnitzkého z Choltic, majora C a K kyrysnického regimentu Nr.8., spolumajitele panství Jezdkovice u Opavy. Z manželství vzešly celkem čtyři děti Amalie (1851), Aloisia (1852), Elisabeth (1854) a Ferdinand (1857).4..png

Adolfina baronka Sedlnitzká dáma řádu hvězdového kříže, byla energickou dámou a většinu svého života se věnovala dobročinnosti. Později se svou sestrou Luisou, provdanou za polního podmaršálka Karla hraběte von  Pötting-Persing (1816-1892), založila nadaci pro slepce a ústav pro slepé vojáky ve Vídni. (Jedna taková zajímavost: syn hraběte Karla Pötting-Persing, Gustav byl prezidentem Vídeňského autoklubu a v květnu roku 1898 se zúčastnil  dálkové jízdy prvního kopřivnického osobního automobilu z Vídně do Kopřivnice. Název Präsident dostal automobil diplomaticky, a to na počest prezidenta Rakouského autoklubu Gustava Pötting-Persinga).

Baronka Adolfina organizovala charitativní koncerty a výstavy či vykonávala různé funkce v charitativních výborech. Finančně podporovala vojenské invalidy i jejich rodiny.

Traduje se jedna historka: Nějaká paní (vdova) ze sousedního domu (v Salzburgu) si stěžovala, že je delší čas nemocná a potřebovala by pobyt v lázních, nejlépe Karlovy Vary, ale nemůže si to dovolit. Baronka pronesla: „Carlsbad je nelaciný…“ a ihned navrhla sousedce, že jak pojednou s manželem do lázní, tak jí vezmou sebou.

3..pngVelmi dobře vycházela s příbuznými svého manžela Františka a vzájemně se navštěvovali. Při cestách do Jezdkovic u Opavy se vždy na několik dní zastavili také u své neteře Idy v Bílovci.

S rozvojem železnice v druhé polovině 19. století se začalo cestovat za zábavou i poznáním i do vzdálenějších zemí. Baronka navštívila Benátky, Monako nebo Nice.

Musíme také zmínit její sestru Eleonoru, provdanou za majora mexické armády Gottharda Pachtu z Rájova.

Baronka Adolfina Sedlnitzká zemřela v požehnaném věku 86 let 5. srpna 1915.

 

Děti:

  1. Amalie (1851 – 1922) se provdala za Ludwiga barona von Podewils
  2. Aloysia (1852 – 1924) se provdala za Stanislava hraběte von Hoyo,s majitele statku Staré Rochowice (Polsko)
  3. Elisabeth (1854 – 1941) se provdala za Franze Antona hraběte Thun und Hohenstein
  4. Ferdinand (1857 – 1921) se oženil Marií Anou hraběnkou von Lerchenfeld, majitelkou panství Ering v Bavorsku.

 

 

 

Hrabě Karl Poetting-Persing

wilhelm-senteck-berlin-und-teplitz-1862-oberst-graf-karl-von-poetting-und-persing.jpg