Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrabě Sigmund Sedlnitzký - poslední zámecký pán

6. 1. 2022

Poslední zámecký pán

sigmund-sedlnitzky.pngJediný syn Stanislava Zdenka hraběte Sedlnitzkého-Odrowas z Choltic a Idy hraběnky Sedlnitzké-Odrowas z Choltic, Sigmund se narodil na bíloveckém zámku 30. září 1872.

V letech 1882-1886 absolvoval studium na gymnáziu v Kremsmünsteru a Opavě. Mladý šlechtic nenašel zalíbení v armádě jako jeho otec, proto odešel studovat práva do Vídně (1892-1896). Od roku 1897 působil jako právník - stážista u Státního výboru v Opavě (autonomní výkonný výbor zemského sněmu). Z Opavy odchází do Vídně, kde působí na Ministerstvu spravedlnosti. Ve válečných letech 1916 – 1918 je jmenován krajským hejtmanem ve Freistadtu (Horní Rakousko).

V roce 1913 je zvolen poslancem Slezského zemského sněmu. 

Po smrti otce Stanislava Zdenka hraběte Sedlnitzkého-Odrowas z Choltic (+1913) se stává majitelem bíloveckého panství a zámku. Stejně jako jeho zesnulý otec finančně podporuje různé bílovecké spolky – Střelecký spolek, Veteránský spolek, Mužský pěvecký sbor, nebo městské muzeum. Muzeu v roce 1924 daruje budovu bývalé vrchnostenské správy. V tomto krásném pozdně barokním domě působí bílovecké muzeum do dnešních časů.

Rakouský časopis „Sport & Salon“ z 25. června 1900 píše o velkolepé svatbě JUDr. Sigmunda barona Sedlnitzkého z Choltic (do hraběcího stavu je povýšen až v roce 1908) a baronky Mary von Skal und Groß-Ellgut, která se konala ve farním kostele 13. vídeňského obvodu Hietzing. Na svatební hostinu v Hotelu „Hietziger Hof“ dorazilo přes 120 hostů z řad příbuzných a přátel. Mezi nejváženější hosty patřil samozřejmě ministr spravedlnosti Alois baron von Spens-Boden, nebo hraběnka Sophie Motencuccoli, rozená baronka von Guttenberg. Novomanželé obdrželi množství písemných gratulací a cenné svatební dary…

Na zámku v Bílovci se v září roku 1902 narodila první dcerka Zdenka Bertha Maria o tři roky později syn Hyacint Jiří a nejmladší Marie Magdalena přišla na svět 26. ledna 1911 ve Freistadtu. Několik měsíců po narození Marie Magdaleny hraběnka Marie Sedlnitzká umírá.

Po vzniku Republiky československé v říjnu 1918, byli představitelé všech šlechtických rodů připraveni o veškerý politický vliv, až na výjimky byli propuštěni ze státních služeb. JUDr. Sigmund hrabě Sedlnitzký z Choltic také odchází do penze a vrací se rakouského z Freistadtu na svůj bílovecký zámek.

inkedrodina-sedlnitzkych-na-navstevu-u-marie-stony-na-zamku-trebovice_li.jpgBílovecký zámecký pán s rodinou jsou častými hosty na zámku Třebovice v salonu známé spisovatelky Marie Stony (Marie Stonawska-Scholz). Maria Stona kolem sebe dokázala soustředit významné osobnosti a ze zapadlé vesnice vytvořila kulturní centrum Slezska. Na zámku v Třebovicích se od konce 19. století scházeli spisovatelé, malíři, hudebníci, novináři, prostě lidé ze světa kultury, Češi i Němci.

V roce 1929 se Sigmund hrabě Sedlnitzký podruhé oženil s Herminou baronkou Marx von Marxberg.

Konec druhé světové války byl skutečnou pohromou pro hraběcí rodinu Sedlnitzkých i pro zámek. Prastaré šlechtické sídlo bylo vyrabováno a následně zapáleno.

Hrabě Sedlnitzký umírá ve Vídni 6. ledna 1949.