Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moritz baron Daublebský ze Sternecku - Spravedlivý mezi národy

3. 11. 2022

Bílovecký rodák – Spravedlivý mezi národy

daublesky.jpgMoritz Georg Josef Franz Maria baron Daublebský ze Sternecku jediný syn oblíbeného bíloveckého okresního hejtmana Moritze Jakoba barona Daublebského ze Sternecku  (1871–1917) a jeho manželky Marie Amélie Františky Stefanie Salvadori z Wiesenhofu (1872–1962) se narodil 29. února 1912 v domě čp.411 na Panské ulici v Bílovci (dnes Úřad práce).

Předčasně ovdovělá baronka Daublebská ze Sternecku odešla s pětiletým synem a jeho třemi staršími sestrami Amelií, Marií Štěpánkou a Annou Františkou do Opavy, kde zakoupila vilu na dnešní Tyršově ulici. Zde si otevřela salon, který byl často navštěvován Sedlnizkými z Bílovce, Razumovskými, Janotty, Rolsbergovými, maršálem Böhmem-Ermollim, literátkou Marii Stonou i genealogem Häuslerem. Pro své děti vedle vdovského důchodu vymohla studijní podporu od státu. Dcery se krátce po maturitě vdaly.  Marie se 22. září 1932 provdala v Opavě za italského konzula Dr. Carla Cesara hraběte Tornielli di Crestvolant, Anna Františka uzavřela v Opavě 22. července 1937 sňatek s JUDr. Karlem Vetterem von der Lilie, soudcem v rakouském Poysdorfu. Na obou svatbách byla přítomná také Zdeňka hraběnka Sedlnitzká z Choltic, dcera majitele bíloveckého zámku.

Mladý baron Moritz na jaře 1931 v Opavě absolvoval německé gymnázium. Poté se po vzoru otce odebral na práva do Vídně a potom na Karlovu univerzitu v Praze.

Nadcházející válečné události roku 1939 měly prověřit morální postoje dědice jedné odnože velmi rozvětveného rozrodu Daublebských ze Sternecku. Moritz již v pořadí třetí po okresním hejtmanovi a generálovi Moritzi I. Ač byl velkým odpůrcem nacistického režimu musel narukovat do Wehrmachtu. S německou armádou se pohyboval po celé Evropě. Jen ve chvílích dovolené se vracel domů. Za svůj domov zčásti považoval také zámek Borčice u Nitry, který vlastnila matčina sestra baronka Amélie Sipeky. 14481067.jpgV říjnu 1944 byl osloven Magdalenou Livií Dubnickou a její matkou židovskými uprchlicemi z Vídně. Moritz Daublebsky-Sterneck byl v této době na zámku na dovolené. Setkal se s Dubnickou a její matkou a dohodl se, že je ukryje. Vesničané však brzy začali mít podezření, že se na zámku ukrývají Židé. Na dlouhé přemýšlení nebyl čas. Moritz se oblékl do uniformy důstojníka Wehrmachtu a v noci obě židovské uprchlice bezpečně převedl přes střežený most a doprovodil zpět do Vídně. Při odhalení riskoval nejen jejich, ale také vlastní život. Magdalena Dubnická přes pozdější zatčení a internaci v koncentračních táborech Ravensbrück a Bergen-Belsen přežila a o hrdinství barona Moritze Daublebského podala svědectví. Dne 22. prosince 1977 získal čestný titul státu Izrael Spravedlivý mezi národy a v památníku Yad Vashem byl zasazen strom s jeho jménem.

Doktor Moritz Daublebský se po válce usadil v Rakousku, kde se 20. září 1950 oženil s dědičkou zámku Sigmundslust v horském letovisku Vomp, Marií Theresií von Biegeleben (1920–2009).

Manželům Daublebským ze Sternecku se narodili tři synové: Georg, Karl a Max. Ve Vomp, kde rodina po čase zámek přeměnila v horský pension, 10. ledna 1986 baron Moritz Daublebský zemřel.

 

https://righteous.yadvashem.org/?searchType=righteous_only&language=en&itemId=4042649&ind=NaN

 

1200px-yad_vashem_logo.svg.png