Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velocipedisté

13. 5. 2022

Velocipedisté v Bílovci

Cykloturistika dnes tvoří běžnou součást našich životů a její obliba neustále roste. Ovšem nebylo tomu tak vždy. Vrátíme se nyní v čase do Bílovce roku 1894.

annoshow--2-.jpg„Bílovecký policejní komisař Jilg se vrátil ke stolu, aby znovu pročetl žádost místního obchodníka Rudolfa Hanische, týkající se pořádání závodů velocipedistů po okolí Bílovce. Než závody odsouhlasí bude muset projít celou trať, zda je bezpečná nejen pro závodníky, ale i pro případné obecenstvo. No jistě, ale co on jako policejní úředník může říci o tomto druhu sportu a podmínkách za jakých je provozován? Tyhle velocipedistické jízdy viděl několikrát ve Vídni. Tam tomu sportu holduje jen vyšší třída. Obchodník, úředník, aristokrat, to byli lidé, kteří si tento sport oblíbili. Vídával je oblečené do šedého soukenného saka, často ozdobené medailí za výhru v soutěžích. Byli nasoukáni v úzkých kalhotách obepínajících vytrénované nohy a končících pod koleny. Na těle měli trikot s pruhem přes prsa. Na nohou dlouhé punčochy, nízké kotníčkové boty z lehké kůže a na hlavě čepici se štítkem proti oslnění. Bílovecký komisař na kole nikdy v životě neseděl. Ve svém úctyhodném věku na to nikdy nepomyslel. Jednalo se hlavně o mladé lidi, plné elánu. V poslední době však tento sport získává na velké oblibě…“  Pan komisař Jilg závody povolil, protože se o nich zmiňuje časopis „Radfahr-Sport“. Spolek velocipedistů pro Bílovec byl zřízen v roce 1897. Jeho prvním předsedou se stal obchodník Rudolf Hanisch. Cílem spolku byla propagace cyklistiky a sdružování velocipedistů a velocipedistek. Bílovecký obchodník Hanisch ovšem propadl vášni pro tento sport již mnohem dříve, než vznikl oficiální spolek. V roce 1888 si podal inzerát, zveřejněný v Opavském Týdeníku: „Elegantně stavěný bicykl 52, na němž se jezdilo 1,5 měsíce, v nejlepším stavu, prodá za 80 zl. Rudolf Hanisch v Bílovci ve Slezsku“. 80 zl. byla na tehdejší dobu opravdu velká suma. Spolek měl také vlastní prostory, které poskytl další nadšený velocipedista bílovecký kožešník Kretschmer. Za jeho domem na náměstí vznikla malá klubovna, která sloužila členům k relaxaci a jako zázemí společných schůzek, ale také zde fungoval dobře zařízený servis jízdních kol. Členové mohli také využívat různé cyklistické mapy se seznamem typů na výlety do okolí Bílovce.

dscn2523.jpgRostoucí počet cyklistů šel ruku v ruce s technickým rozvojem. Už před první světovou válkou se výrobci předháněli v nabídkách speciálně vybavených kol v pánské i dámské variantě. Poskytovali tzv. lidová kola za „dobrou cenu“, kola pro pohodlnou jízdu, ale i luxusní modely. Zakladatel bíloveckého spolku velocipedistů Rudolf Hanisch prodával ve svém obchodě kola značky ES-KA (Swetlik-Kastrup).  Na objednávku pak bylo možno zakoupit u jeho firmy na bíloveckém náměstí, také různě upravená kola: s nosičem zavazadel se sklápěcím stojanem aj. Hanischův výtečně zásobený obchod nabízel pro dámy chrániče řetězu a tzv. síťky chránící ženy a dívky, aby jim do kol nezamotala sukně nebo šaty. Dále bylo možno zakoupit: speciální sedla, velké množství cestovních brašniček, taštičky s nářadím nebo světla. Koupě kola nebyla zrovna levná záležitost, nabízel Rudolf Hanisch možnost platby ve splátkách.

Dlouhá tradice bíloveckých velocipedistů nezůstala zapomenutá ani v dnešní uspěchané době. Od roku 2008 působí v Bílovci spolek „Bílovecké šlapátko“, který sdružuje milovníky historických kol.

 

 

 

43.jpg